Harita Grafiği
Harita grafiği, Türkiye İl ve İlçelerinin detaylarına göre gruplama yapabileceğiniz bir grafik türüdür.
Harita Grafik Oluşturulması
Tüm bileşenler dashboard üzerinde sürükle-bırak mantığı ile konumlandırılmaktadır. Grafik dashboard’a sürüklenip bırakıldıktan sonra üzerindeki kalem işaretine tıklandığında düzenleme moduna geçilir. Bu moddaki ekran detayları şu şekildedir:
- En solda kullanılan verisetindeki alanların listesi yer almaktadır. Bu alanların her biri sürüklenerek sağda yer alan diktörtgen kutulara bırakılabilmektedir.
- Hesaplama kutusuna field üzerinde matematiksel işlem yapılacak alan eklenmektedir. İlgili alan için belirlenen gruplama fonksiyonu otomatik çalışmaktadır. Eğer veri tipi hesaplama ise varsayılan gruplama fonksiyonu toplam’dır. Aşağıdaki gibi diğer seçimler için güncelleme yapılabilir. Eğer veri tipi tarih veya özellik tipinde ise sadece sayı ve tekil sayı gruplama fonksiyonları mevcuttur. İhtiyaca göre aynı şekilde güncellenebilir.
- İl kutusuna Türkiye İlleri bulunan veri kolonu sürüklenmektedir.
- İlçe kutusuna Türkiye İlçeleri bulunan veri kolonu sürüklenmektedir.
- Filtre sekmesine sürüklenen alanlar üzerinden verinin filtrelenmesi sağlanmaktadır. Verinin tarih, özellik ve hesaplama alanı olması durumlarına göre farklı filtreler mevcuttur. Burada herhangi bir filtre eklendiğinde ilgili bileşendeki veri otomatik filtreli çalışmaktadır.
- En sağda harita grafiğe ait özellekler yer almaktadır. 8 başlıktan oluşmaktadır. Genel detayları şu şekildedir:
- Değer Etiketi : Sütunların üzerinde yer alan sayısal değerlerin görünümü ile alakalı düzenlemeleri içermektedir.
- Kenar Ayarları : Harita içerisindeki sınırlandırma çizgileri için belirlenecek renk seçimini içermektedir.
- Harita Ayarları : Türkiye İl ve İlçeleri haritasında geçiş yapılmasını içermektedir.
- Görsel Harita : Harita grafiği üzerinde değerlerin renklere göre sıralanmasını belirten alanın yönetimini içermektedir
- Renk Paleti : Grafikte kullanılacak renk paletinin seçildiği veya düzenlendiği kısımdır.
- Detaya Geçiş: Bir veri modeline bağlı olarak oluşturulmuş diğer paneller arasında,bir kolon (satır) içerisindeki değeri filtre kabul ederek diğer panellere geçişler sağlanabilir. Detaya geçiş alanından ‘Detaya Gitmeye İzin Ver’ kutucuğu aktif edilmelidir. Aktifleştirme sonrasında aşağıda bulunan veri giriniz alanından Drill Through ile gidilmesi istenilen panellerin isimleri yazılır ve artı butonu ile eklenir. Eğer tek bir panel adı yazılmışsa aşağıdaki ‘Çift Tıklamayla Detaya Git’ alanını aktif ederek ilgili kolon veya satıra çift tıklama yapıldıgında Drill Through ile gidilmesi istenilen panele yönlendirme sağlanır. Eğer birden fazla panel adı yazılmışsa filtre olarak belirlenmesini istenilen alana sağ tık yapıp git seçeneğine tıklanıp istenilen panel adı seçilebilir.
- Otomatik Yenileme : Grafiğin otomatik olarak yenilenme süresinin belirlenmesini sağlamaktadır.
- Başlık : Başlık alanında Dinamik Başlığı göster seçeneği açıldığında oluşturulan Filtre içerisindeki Benzersiz İsim alanını (< Parameter12568 >) başlık içeriğine eklendiğinde verilen filtre adına göre başlığın değişmesini sağlar. Dinamik Başlığı Göster seçeneği kapalı oldugunda istenilen başlık bu alandan güncellenip kayıt edilebilir.
Harita Grafik Kullanım Örnekleri
- Yukarıdaki örnekte harita üzerinde Türkiye İllerine göre gruplama yapılmıştır.
- Yukarıdaki örnekte harita üzerinde Türkiye İlçelerine göre gruplama yapılmıştır.