Skip to main content

Pivot Tablo

Bir Pivot Tablo, bir tabloda depolanan verileri özetlemek, sıralamak, yeniden düzenlemek, gruplandırmak, saymak, toplam veya ortalama olarak almak için kullanılır. Sütunları satırlara ve satırları sütunlara dönüştürmemizi sağlar. Herhangi bir alana (sütun) göre gruplandırmaya ve bunlar üzerinde gelişmiş hesaplamalar yapmaya izin verir.

Grafik panele sürüklenip bırakıldıktan sonra üzerindeki kalem işaretine tıklandığında düzenleme moduna geçilir. Bu moddaki ekran detayları şu şekildedir:

Docs Version Dropdown

  1. En solda kullanılan verisetindeki alanların listesi yer almaktadır. Bu alanların her biri sürüklenerek sağda yer alan diktörtgen kutulara bırakılabilmektedir.
  2. Hesaplama kutusuna field üzerinde matematiksel işlem yapılacak alan eklenmektedir. İlgili alan için belirlenen gruplama fonksiyonu otomatik çalışmaktadır. Eğer veri tipi hesaplama ise varsayılan gruplama fonksiyonu toplam’dır. Aşağıdaki gibi diğer seçimler için güncelleme yapılabilir. Eğer veri tipi tarih veya özellik tipinde ise sadece sayı ve tekil sayı gruplama fonksiyonları mevcuttur. İhtiyaca göre aynı şekilde güncellenebilir.

Docs Version Dropdown

  1. Sutünlar kutusuna grafik içeriğinde sütun olarak belirtilmesi istenen alan/alanlar eklenmelidir.

  2. Satırlar kutusuna grafik içeriğinde satır olarak belirtilmesi istenen alan/alanlar eklenmelidir.

  3. Filtre sekmesine sürüklenen alanlar üzerinden verinin filtrelenmesi sağlanmaktadır. Verinin tarih, özellik ve hesaplama alanı olması durumlarına göre farklı filtreler mevcuttur. Burada herhangi bir filtre eklendiğinde ilgili bileşendeki veri otomatik filtreli çalışmaktadır.

  4. Sıralama sekmesine sürüklenen alanlar üzerinden verinin artan veya azalan şekilde sıralama yapılması sağlanmaktadır. Herhangi bir alan eklenerek sıralama sağlanabilir. Sıralama alanına eklenen veri üzerinde gruplama fonksiyonları değiştirilebilir.

  5. En sağda Pivot tabloya ait özelleştirebileceğimiz alanlar yer almaktadır. 9 başlıktan oluşmaktadır. Genel detayları şu şekildedir:

    • Genel : Sayfa düzeni, metin düzeni gibi ayarlamaları buradan yapabilirsiniz. Ek olarak, filtreleme, sıralama, arama gibi özellikleri açıp kapatmayı yönetebilirsiniz.
    • Sütun Başlığı: Pivot Tablo sütunlarındaki yazı tiplerini yönetebilirsiniz.
    • Satır Başlığı: Pivot Tablo satırlarındaki yazı tiplerini yönetebilirsiniz.
    • Hesaplama: Pivot Tablo hesaplama alanındaki yazı tiplerini yönetebilirsiniz.
    • Toplamlar: Toplam gösterimini ve yazı tiplerini yönetebilirsiniz.
    • Dışa Aktar: Excel, Csv, Pdf Dosyalarını indirmek için seçenekleri yönetebilirsiniz.
    • Detaya Geçiş: Bir veri modeline bağlı olarak oluşturulmuş diğer paneller arasında,bir kolon (satır) içerisindeki değeri filtre kabul ederek diğer panellere geçişler sağlanabilir. Detaya geçiş alanından ‘Detaya Gitmeye İzin Ver’ kutucuğu aktif edilmelidir. Aktifleştirme sonrasında aşağıda bulunan veri giriniz alanından Drill Through ile gidilmesi istenilen panellerin isimleri yazılır ve artı butonu ile eklenir. Eğer tek bir panel adı yazılmışsa aşağıdaki ‘Çift Tıklamayla Detaya Git’ alanını aktif ederek ilgili kolon veya satıra çift tıklama yapıldıgında Drill Through ile gidilmesi istenilen panele yönlendirme sağlanır. Eğer birden fazla panel adı yazılmışsa filtre olarak belirlenmesini istenilen alana sağ tık yapıp git seçeneğine tıklanıp istenilen panel adı seçilebilir.

      Docs Version Dropdown

    • Otomatik Yenileme: Tablonun otomatik olarak yenilenme süresinin belirlenmesini sağlamaktadır.
    • Başlık: Başlığın dinamik yazıya dönüştürülebildiği ve güncellenebildiği alandır.

Koşullu Formatlama

Tablo üzerinden koşullu formatlama yapabilmek için öncelikle yukarıdaki adımları takip ederek panel oluşturma ekranında bir tablo oluşturmak gereklidir. Oluşturulan tabloda eklenen kolonların yanında bulunan üç noktaya tıklayıp, Özellikler ekranı açılır veya ilgili kolonun üzerine tıklayıp kolona ait özellikler alanını görebilirsiniz.

Koşullu formatlama ekranında herhangi bir veri öğesi, operatör ve değer ekleyerek bu koşullara istenilen yazı tipi, yazı boyutu, yazı kalınlığı ve renklendirme seçenekleri aşağıdaki ekranda görüldüğü gibi eklenebilir.

Pivot Tablo Kullanım Örneği :

Docs Version Dropdown

  • Bu örnekte sütun olarak ülkeleri satır olarak da şehirleri belirledik. Ülke ve Şehirlerinin birim fiyatına göre gruplandırarak görüntüledik.